Konsten att leda utan chefstitel – 4 praktiska tips

Arbetslivet såväl som privatlivet innebär ibland att man i olika sammanhang ikläder sig en ledarroll utan att vara chef. I privatlivet kan det handla om att få barnen till förskolan, få ett knattelag att samarbeta på planen eller ett kompisgäng att besluta om vilken restaurang man ska gå till. I arbetslivet handlar det exempelvis om att i roller såsom projektledare, teamledare, specialist eller extern konsult få en grupp av människor att bidra till och samarbeta kring ett gemensamt uppdrag.

Som ledare blir man mer synlig än en vanlig teammedlem och rollen innebär att man ofta blir ensam. Detta gäller ledare med såväl som utan chefsmandat. Det som dock är speciellt för den som har en ledarroll utan chefsmandat, är att man ofta saknar ett tydligt mandat, befogenheter och makt över andras tid. Det innebär också att man mer än de flesta andra sitter på dubbla stolar - man förväntas vara en kollega och del av gruppen, såväl som ta sin auktoritet och företräda ledningen. Många gånger är det också så att man i dessa ledarroller får ett utökat ansvar, som inte motsvaras av de befogenheter man har.

Då en ledare utan chefsmandat inte på samma vis kan luta sig mot formellt mandat och formella strukturer när det gäller att påverka andras prioriteringar och beteende, blir denne i stället tvungen att i huvudsak förlita sig på relationella färdigheter. Det ställer höga krav på att vara en förebild såväl som att uppmuntra och utmana sina kollegor, färdigheter som man många gånger inte behövt utveckla i andra roller. En skicklig programmerare, mekaniker eller arbetsrättsspecialist har inte nödvändigtvis tillskansat sig de interpersonella färdigheter som krävs för att få andra med sig.

Vad krävs för att samarbeta mot det gemensamma målet

Vad vet vi då om att få andra med sig? Vad krävs av personer som, med hjälp av interpersonella färdigheter, ska få en eller flera personer att samarbeta mot ett gemensamt mål?

Jo. Då krävs förstås att man är aktiv och engagerad. På vilket vis man behöver vara aktiv varierar självklart beroende på grupp, men ett gott ledarskap kräver tid och engagemang.

Det krävs också att man är tydlig med mål och syfte med den uppgift gruppen ägnar sig åt. För att en eller flera individer ska kunna gå samman mot ett gemensamt mål krävs att man vet vad man ska göra och varför man gör det. Otydlighet är en av de vanligast förekommande bekymren människor emellan i arbetslivet. Och det räcker inte att själv uppleva att man är tydlig. Det viktigaste är förstås att den man riktar sig emot eller samtalar med tagit emot och förstått vad denne ska göra och varför.

Att man uppmuntrar och stöttar sina kollegor är även det en viktig förmåga. För att vi människor ska vilja samarbeta underlättar det stort om vi känner tillit och förtroende gentemot varandra. Det är långt viktigare att vi ger varandra positiv feedback, än att vi talar om vad andra (i vårt tycke) gör för fel.

Slutligen behöver man vara medveten om att ledarskap är en ständigt pågående process. En ledare blir, så länge man har kvar sin roll, aldrig färdig med att vara ledare. Det är också klokt att ta stöd och hjälp, kanske från kollegor i liknande roller, från sin chef eller kanske gå en utbildning.

Vill du lära dig mer om hur du som ledare utan formellt chefsmandat kan bli en bättre ledare? Gå Sandahlsakademins kurs ”Leda utan att vara chef”.

Föregående
Föregående

Vi träffar Lotta Israelsson – HR-direktör på Region Gotland

Nästa
Nästa

Möt vår nya medarbetare Erik Ridderström