Vad betyder det att vara organisationspsykolog?

På senare år har vi märkt att titeln organisationspsykolog dyker upp allt oftare. Eftersom det inte är en formell eller skyddad titel, kan faktiskt vem som helst kalla sig för det. På Sandahls betyder det dock alltid legitimerade psykologer med särskild kompetens för att arbeta med komplexa frågor i organisationer. I våra uppdrag arbetar bara legitimerade psykologer med relevant erfarenhet och kompetens. Våra organisationspsykologer utvecklar kontinuerligt sin specialistkompetens inom tre områden som är avgörande för att hjälpa en organisation att utvecklas, nå sina mål och bli framgångsrik i vidare bemärkelse.  

De tre områdena som våra organisationspsykologer förstår, hanterar och integrerar är individualpsykologi, socialpsykologi och management.  

Vad betyder individualpsykologi, socialpsykologi och management? 

Individualpsykologi handlar om att förstå människors individuella egenskaper, både sådant som vi alla har gemensamt och sådant som skiljer oss åt. I detta ingår till exempel personlighet och personlighetsdrag, försvarsmekanismer vid för hög eller låg belastning, kognitiva egenskaper som exempelvis begåvning, kommunikationsmönster och många, många andra aspekter av människan som individ. Allt det som individen bär med sig till olika sammanhang och relationer helt enkelt.  

Socialpsykologi handlar om vad som händer i samspelet mellan individer eller inom och mellan grupper. Det handlar bland annat om hur vi påverkar och påverkas av varandra, hur normer utvecklas och vad som styr våra kommunikationsmönster när vi möts, utöver det som kan förklaras av att vi är olika individer. Vi pratar ibland om den osynliga gruppen eller organisationen, det vill säga dynamiken som inte är synlig eller begriplig - för det otränade ögat.  

Management betyder i grund och botten helt enkelt styrning och ledning. Organisationspsykologen på Sandahls Partners förstår hur struktur och kultur samverkar, påverkar och utvecklas i organisationer. Management är ett stort område som kan handla om produktivitet, effektivitet, roller och kompetensområden, men kanske allra mest krävs av oss en djup förståelse för ledarskap och ledningssystem i detta kunskapsområde.  

Det här är tre stora kunskapsområden som organisationspsykologen är specialist på, och som på Sandahls integreras genom en tydlig och väl förankrad systemteoretisk grundsyn. Systemteorin hjälper oss att få perspektiv på och sortera i komplexa situationer och processer och hjälper våra organisationspsykologer att analysera, förstå och bidra på ett sätt som blir effektivt på riktigt i de organisationer som vi arbetar med.  

Blir du nyfiken är du välkommen att kontakta mig!

Jesper Hermansson, VD Sandahl Partners
jesper.hermansson@sandahls.se

 

Föregående
Föregående

Möt vår nya medarbetare Erik Ridderström

Nästa
Nästa

Tycker du om mig? Om ”The Liking Gap”