Jaget, jobbet & livet

Sandahlskollegorna, organisationspsykologerna och författarna Anna-Lena och Palle Sundlin bestämde sig under pandemin för att starta en podd. Resultatet blev podden Jaget, jobbet & livet, med programförklaringen: om det inre livet, arbetslivet och livet i stort – hur hänger det ihop och hur hittar man balansen?

Här berättar de mer om bakgrunden och varför de nu bestämt sig att ta en paus i inspelningarna. 

Berätta hur det kom sig att ni startade podden – Jaget, jobbet & livet

Palle: Det var egentligen två saker som samverkade. Det första var att vi medverkade i ett webinarium hos kollegorna i Örebro där vi pratade om vår senaste bok: Jaget & jobbet. Då upptäckte vi hur roligt och givande det var att sitta ner och ha en fördjupad dialog om att förhålla sig till dagens arbetsliv och skapa balans i tillvaron. Det andra var en promenad med vår hund någon vecka senare. Pandemin var igång och vi gick och pratade strategi. Hur vi skulle handskas med de nya förutsättningarna. Och då dök idén upp i mitt huvud - vi kanske skulle starta en podd tillsammans!?

Anna-Lena: Jag var först väldigt tveksam, men tyckte ganska snabbt att det lät rätt kul ändå.

Hur gick ni vidare från den tanken?

Anna-Lena: Vi hade verkligen ingen aning om hur man startar upp en podd. Därför tog vi hjälp av Palles brorson, som är erfaren poddare, för att undersöka vad vi skulle investera i för utrustning och hur det går till rent tekniskt.

Palle: Sedan började vi lyssna intensivt på andra poddar. En del av dem var jättebra och en del riktigt dåliga. Hela spektrat finns verkligen där ute.

Anna-Lena: Ja, en riktig djungel. Vi försökte ringa in vad vi ville att vår podd skulle vara. När vi lyssnade på ventenskapliga poddar kände vi att det kanske blev väl teoretiskt. Vi ville inte bara rapportera om forskning utan vara lite mer personliga. Samtidigt skulle inte huvudfokus vara på oss som privatpersoner utan på de ämnen vi ville ta upp.

Hur bestämde ni vilka ämnen ni skulle ta upp?

Anna-Lena: Vi började egentligen i samma ände som med vår senaste bok. Vad innebär ”det nya normala”? Hur navigerar man i en samtid som är ganska komplex? Sedan hade vi ämnet som låg oss närmast och som vi arbetat med som organisationspsykologer under lång tid, nämligen roller.

Palle: Chefsroller, olika typer av ledarskap och vad som händer när det går snett, när folk tappar sin roll.

Anna-Lena: Sedan har det mesta gällande ämnen gått på energi och lust. Vi har tänkt, vad vill vi prata om? Vilka kollegor och kontakter har kunskap inom olika områden och skulle kunna ha en intressant dialog med oss om det? Det har hela tiden dykt upp nya ämnen och spännande gäster.

Nu pausar ni podden ett tag, varför då?

Anna-Lena: Ja, just nu är det fullt upp med genomförande av uppdrag för min del och risken är då att podden börjar kännas som en belastning. Och det vill vi ju absolut inte för då går själva grundtanken med podden förlorad. Det har hela tiden handlat om att vi gör det här på lust. Då är det bättre att ta en paus.

Palle: Jag har också återupptagit min tidigare verksamhet inom musikvärlden och det inkräktar på energin och tiden för podden just nu.

Vad har ni fått med er för roligt från podderfarenheten?

Anna-Lena: Lite överraskande rolig sak var att podden gav oss anledning att sätta oss ner, vi två, och prata om en massa saker och fördjupa oss i områden som vi inte annars hade gjort. Man tar sig sällan den tiden med sin partner eller arbetskamrat, så det har varit jättekul för oss.

Palle: Ja, det har varit så mycket glädje i att få utforska olika områden tillsammans. Det har också varit väldigt roligt att ha alla gäster i podden. Det har funnits mycket humor och avspändhet bland våra gäster. Det uppskattar vi verkligen.

Anna-Lena: En annan sak man tar med sig är all den fina återkopplingen vi fått. Från människor från helt olika grupper, yrken, orter och åldrar. Att våra kollegor använder podden i sina uppdrag som exempelvis fördjupningsmaterial är också väldigt roligt.

 

Föregående
Föregående

Är idén om teamutveckling föråldrad?

Nästa
Nästa

Ett bättre liv med den mentala tallriksmodellen!